Ceny zemného plynu v Európe v stredu ráno mierne klesli

19.04.2023 Celý región

Amsterdam 19. apríla (TASR) - Veľkoobchodné ceny zemného plynu v Európe v stredu ráno mierne klesli vďaka solídnym zásobám a slabšiemu dopytu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v nasledujúcom mesiaci na burze TTF v Amsterdame v stredu do 10.26 h SELČ klesla o 50 centov na 42,50 eura za megawatthodinu (MWh). Ukázali to údaje spoločnosti Refinitiv Eikon. A znížila sa aj cena ekvivalentného kontraktu na májové dodávky plynu v Británii.

V Európe sa vo štvrtok (20. 4.) očakávajú nižšie teploty, potom sa predpokladá, že cez víkend stúpnu a budúci týždeň opäť klesnú pod sezónnu normu, ukázali údaje Refinitiv Eikon.

Britská plynárenská sústava má podľa údajov národnej siete prebytok 11 miliónov kubických metrov (m3) plynu, keďže prietoky plynovodom Langeled z Nórska vzrástli po zrušení odstávok na poli Troll a v závode na spracovanie plynu Kollsnes.

Spotreba v miestnej distribučnej zóne (LDZ) v Británii, ktorá sa používa najmä na vykurovanie, bude podľa predpovedí o 7 miliónov m3 nižšia a klesne na 105 miliónov m3/deň v nasledujúci deň.

Teploty v Británii sú tento týždeň mierne pod normálnou úrovňou a budúci týždeň sa očakáva ich silnejší pokles pod normálne úrovne. Ale zároveň výkon vetra bude podľa prognóz dosť silný, čo by malo znížiť dopyt po plyne na výrobu elektriny.
 

Vyberte región

mark